Hormonen

Vaak wordt er bij het woord hormonen meteen aan de vrouwelijke klachten gedacht, maar hormonen zijn veel meer dan dat alleen.

Alles in het lichaam wordt geregeld door hormonen. Als dit uit balans is voel je dat meteen.

In een Nei-sessie kunnen we kijken welk hormoon of welke hormonen er uit balans zijn en wat er voor nodig is om deze weer in balans te krijgen.

De vrouwelijke cyclus

De maatschappij is erg gericht om elke dag hetzelfde te kunnen presteren en is veel meer gericht op de mannelijke cyclus. De cyclus van een man duurt 24 uur. De energie laadt in de nacht weer op om in de ochtend weer op volle kracht te werken.

Bij een vrouw verloopt dit echter anders. De ene week ben je sneller moe, de andere week zit je vol energie. Ik denk dat elke vrouw zich hierin wel kan herkennen.
Een vrouwelijke cyclus is veel meer dan een keer in de maand menstrueren. De cyclus bestaat uit vier weken. Vier fases van zeven dagen. Al deze fases hebben een andere functie, een ander gevoel en een andere energielevel.

Als we deze gaan herkennen gaan we ook begrijpen dat we niet elke dag hetzelfde kunnen presteren. Hoe meer je met de stroom meegaat hoe meer je zal gaan merken dat dit veel beter voor je voelt.

Ook als je in de overgang zit of niet meer menstrueert blijven deze fases deel uit maken van je ritme.

Fase 1 (menstruatie)

Winter, oude wijze vrouw, loslaten van oude patronen, meer slaap nodig, emotioneel, terugtrekken, jezelf ruimte en rust geven.

Ben lief voor jezelf in deze week, doe het rustig aan, plan meer tijd in om je werk af te krijgen. Ga lekker in bad of vroeg naar bed met een mooi boek.

Fase 2

Lente, jonge vrouw, hoger energieniveau, inspiratie/nieuwe ideeën, vrouwelijkheid laten stralen, projecten afmaken, nieuwe projecten starten, seksualiteit

Je voelt je sterk en krachtig, je hebt vaak minder slaap nodig, je zit goed in je vel en je vrouwelijkheid straalt naar buiten. Je bent vol energie om werk af te maken of nieuwe dingen op te starten.

Fase 2 is de opbouw naar de eisprong. Zo mooi dat je je dan ook goed en mooi voelt.

Als je dit leest dan wil je het liefste altijd in fase 2 blijven, maar leg jezelf dit niet op. Je kan niet tegen de stroom in zwemmen. Ga met de stroom mee. Fase 2 komt weer terug

 

Fase 3

Zomer, moeder, sterke kracht, zorgen voor anderen, optimaal genieten, leven vanuit je passie.

Je hebt in deze fase genoeg kracht en energie voor anderen, je hebt ook behoefte aan contact met anderen, iets creëren/maken gaat je makkelijk af.

Denk niet alleen aan anderen in deze fase, zorg ook goed voor jezelf. Geniet van je creativiteit, van de natuur en alles wat mooi is.

Fase 4

Herfst, tovenares, dicht bij je intuïtie, naar binnen gekeerd, negatieve emoties, grote schoonmaak.

Deze week is het tijd om je rust op te zoeken, logisch nadenken lukt niet zo goed. Op je intuïtie afgaan gaat veel beter. Je voelt je snel boos en gefrustreerd en je energie gaat van buiten naar binnen.

Het is tijd om te accepteren wat je eigen behoeftes zijn en daarnaar te handelen. Maak contact met jezelf, maak ruimte voor jezelf. Dit is ook een ideale periode om op te ruimen, je kunt heel makkelijk loslaten.

Herken je jezelf in deze cyclus? Merk je dat de ene fase veel langer duurt als de andere fase? Of is de heftigheid zo groot dat het bijna niet leefbaar is? Ik kijk graag samen met je in een Nei-sessie naar deze vragen.